marți, 14 octombrie 2008

L'hygiene de l'assassin-Amelie Nothomb


La transposition scénique d'un roman cela revient à « libérer » les mots de leurs pages. Ici les mots sont des armes, les dialogues se déroulent comme un jeu, un jeu dangereux car le but est l'élimination définitive de l'adversaire.

Incercarea de a pastra ceea ce consideri ca a fost cel mai important in viata ta, cu scopul ultim de a-l ucide pentru ca sa stii ca a ramas si va ramane numai pentru tine...Igiena asasinului poate fi povestea, poate nu dusa la extrem a oricaruia dintre noi care sub aparenta infatisare cotidiana ascunde secrete profunde care trebuie pastrate pentru sine, trebuie adancite in profunzimile sufletului pentru a a stii ca ceva este unic si mai ales iti apartine intr-u totul.
In aceasta seara la Theatre le Public din Bruxelles, a fost o poveste de dragoste, grotesc infatisata, asunsa pana aproape de sfrasit de niste resorturi sufletesti care in cele din urma au cedat.A fost pretul iubirii omorate pentru ca in cele din urma sa devina eternitate.

Sfarsitul serii a constat in niste etape succesive de oameni, muzica statii de metrou.
Ce ii uneste pe o mama care vorbeste cu copilul sau care nu mai are rabdare pana vine urmatorul metrou, un individ care probabil abia a termina ziua de lucru si priveste in gol, pentru ca nu mai conteaza nimic decat sa ajunga acasa, un cuplu care rade cu subinteles, un baiat de culoare care pare ca abia si-a parasit casa parinteasca in cautare de aventuri bruxelleze(numai hainele a uitat sa si le schimbe;cromatica nu ma deranja), un batran care privea linistit copilul care radea si se juca in indiferenta lui juvenila, o tanara care facea sudoku, un grup de hippie care-si gresisera perioada cand puteau sa se exprime liber si dezinhibat fara ca ceilalti din jurul lor sa-i priveasca ciudat, si inca cinva care abia astepta sa termine "Cartea rasului si a uitarii"de Milan Kundera???
Mozart care canta frenetic in statia de metrou si care parea ca din moment in moment va face sa explodeze difuzoarele si sa proclame o noua era...cum va arata aceasta era, poate numai el sa stie.

Niciun comentariu: