duminică, 26 aprilie 2009

personal Jesus



Desi Pastele a ramas in urma cu o saptamana, gandurile mele cu privire la sentimentele pascale se astern abia acum in spatiul virtual..pe hartia alba a ecranului scriu ca in 23 de ani nu mi-a fost dat niciodata sa-mi petrec sarbatorile departe de familie, de tara.In prag de 24 am sarbatorit Pastele in Bruxelles, intr-un mod mai atipic si intr-un cadru mai restras.
Consider ca sunt o persoana care crede in Dumnezeu, desi religia este o optiune personala, mai ales decizia de a crede in ceva care e mai mare decat tine, si care poate fi doar un Big-brother zilnic. Observ insa ca sunt inconjurata de oameni pentru care prietenia cu Dumnezeu este ceva foarte indepartat,pentru care a petrecere sarbatorile nu e nimic mai mult decat o zi foarte obisnuita pe care o poti petrece in parc, la spalat rufele in coltul strazii, sau stand pur si simpu acasa si uitandu-te la un film. Oare o fi mult mai simplu si mai constructiv sa crezi numai in tine insuti? oare este suficient doar a crede in acel ceva care nu este decat propria noastra persoana..?
In Bruxelles exista din cate am inteles si o biserica in totalitate ortodoxa.Slujba de Inviere insa multa lume a decis sa o petreaca la o biserica din centru, in cadrul careia se afla un altar ortodox-romanesc.La ora 11 in fata bisericii era plin, limba oficiala deja nu mai erau franceza, engleza, flamanda, sau orice alta limba pe care o auzi zilnic pe strada-era limba romana, si totodata era atat de ciudat sa-ti auzi numai propria limba. Era un amestec si o ingramadeala omogena de romani-obisnuiti, cocalarul sub toate formele lui(cunoscute mai nou in Atlasul de mitocanie urbana), pitzipoance(idem cocalar), si alti compatrioti de etnie-roma. Afacerea cu lumanari era in toi:pt tine frumoaso o las la 1.5 euro...macar atat intrucat in biserica se vindeau lumanarile la pret de 3 euro...
Am uitat sa precizez ca biserica mai sus amintita, este oficial biserica unde poti face pipi, la propriu. Exista pe o laterala, un spatiu, mai mult sau mai putin amenajat sub cerul liber, unde specimene de sex masculin, isi pot face nevoile in voie...
Si daca tot sunt la subiectul biserici pe langa biserica St Catherine( oficializata intru satisfacerea nevoilor fiziologice), aseara mi-a fost dat sa ajung la o petrecere super mediatizata in spatiul urban bruxellez, care s-a desfasurat intr-o biserica..Picturile cu Iisu si Maria au vegheat toata seara adunatura care se zbantuia in acorduri de indie, electro, pop si rock'n roll.Si normal si la biserica satisfacerea nevoilor costa nici mai mult nici mai putin de 50 de centi.Ma tot intreb daca nu s-au gandit niciodata sa faca o diferentiere la pret pentru cat timp petreci inauntru, depinzand de nevoia de moment..

Niciun comentariu: